Rozhovory s gastro odborníkmi: Ing. Emília Bačová, lektorka kurzu Cukrár/Cukrárka

Prečítajte si úprimný rozhovor s lektorkou kurzu Cukrár/Cukrárka, pani Emíliou Bačovou, ktorá vyzdvihuje šikovnosť svojich študentov a motivuje ich ku kreativite, typickej pre toto remeslo.

Bacova_lektorka_kurz_cukrar01.jpg

Ako ste sa dostali k profesii cukrár? Mali ste v rodine nejaký vzor, ktorý Vás inšpiroval, niekoho kto Vás ku profesii viedol? 

Keď som mala asi 12 rokov, sestrin manžel robil závozníka v cukrárskej dielni a rozvážal zákusky po cukrárňach. Raz ma vzal so sebou do výrobne a tam som videla, ako namáčajú špice do čokolády. A vtedy som si povedala, že aj ja chcem toto robiť. Veľmi sa mi to zapáčilo.

Máte nejaký vzor, učiteľa/cukrára, ktorý Vás inšpiruje? 

Sledujem sociálne siete, väčšinou zahraničných cukrárov. Konkrétne meno nevyhľadávam, páčia sa mi všetci, ktorí sú kreatívni. Aj na kurzoch mám veľa klientov, ktorých obdivujem, aké krásne veci vyrábajú. Niektoré výrobky sú až umelecké diela a veľmi ich za to chválim.

Cítite sa viac ako cukrárka alebo učiteľka? 

Učiteľka som 20 rokov a cukrárka 33 rokov. Tým, že žiakov učím na odbornom výcviku tak sa tieto dve veci veľmi prelínajú. Odovzdávam im zručnosti, vediem ich ku láske k tomuto remeslu, k zodpovednosti a snažím sa ich viesť aj k tvorivému mysleniu. Ak sa mi toto všetko podarí skĺbiť dokopy, po troch rokoch mi „vyjde spod rúk“ šikovný cukrár. 

Máte čas na vlastný rozvoj? Absolvovali ste napr. inšpiratívne školenie? 

Sledujem sociálne siete, odborné časopisy, vyhľadávam inšpirácie na internete. Keď mi to čas dovolí, zúčastním sa aj zaujímavého kurzu. So svojimi žiakmi chodím na súťaže, kde stretávam ľudí, ktorí mi tiež dajú veľa nových nápadov.

Čo Vás najviac oslovuje z modernej gastronómie? 

Využívanie staronových surovín. Veľa vecí dnes príde zo zahraničia ako nových, je to krásne, moderné, ale keď sa na bližšie pozriete, sú to veci, ktoré sú u nás už dlhé roky. Veľa vecí sa vracia späť. Či už v ozdobovaní, alebo pre použitie do náplní.

Ste skôr za tradičné recepty, alebo rada experimentujete? 

Ja som skôr tá klasika, aj žiakov učím všetko od základov, od použitia tradičných surovín. Vždy im hovorím, že sa musia najprv naučiť robiť od základu a keď prídu do výrobne, tam sa už ľahko prispôsobia novým trendom a chodu výrobne. Veľmi veľa sa dnes využívajú rôzne zmesky, je to zjednodušená výroba. Ale keď vedia výrobu od základu, to im nik nevezme.

Zmenili sa časom aj suroviny, ktoré používate vo svojich receptoch? 

Pred rokmi sa používali len tradičné suroviny ako maslo, mlieko, vajcia, múka. Potom cukrárstvo prešlo revolúciou a na všetko existujú polotovary, hotové zmesi. Je to jednoduchšie, ekonomickejšie, šetrí sa tým čas, zamestnanec. Ale teraz sa zase vracia k tej pôvodnej výrobe, kedy ľudia vyhľadávajú opäť tie klasické suroviny a klasickú výrobu. 

Aký je Váš najobľúbenejší recept? Pečiete/varíte rada aj doma? 

Nemám nejaký obľúbený recept, či zákusok, no preferujem radšej také ľahké, šľahačkové. Pečiem aj doma, mám dve deti, tak to patrí k titulu matka. Práve na kurzoch dávam svoje recepty aj klientom. My si ich tam vymieňame navzájom. Ak majú s nejakým výrobkom problém, často je chyba v receptúre a snažím sa im dať moju, už overenú.

Ako spoznáte skúseného cukrára? Dá sa podľa hotového výrobku zistiť, či má cukrár dosť skúseností? 

Samozrejme, že sa dá zistiť, či ten človek je cukrár len vzdelaním alebo žije s týmto remeslom aj srdcom. Ja to už na mojich žiakoch vidím, či z neho bude cukrár alebo chodí do školy len pre výučný list. Niektorí žiaci potrebujú postrčenie, ale veľa z nich už príde do školy a už majú určité zručnosti. 

Aké by ste dali tipy pre začínajúceho cukrára, aby sa mu v profesii darilo? 

V prvom rade by mal byť kreatívny, nebáť sa niekedy aj neúspechu. Nie všetko sa vydarí na prvý-krát. A chce to veľa praxe. Skúšať stále dookola, vymýšľať nové veci, kombinovať.

Čo Vás najviac potešilo v súvislosti so svojou profesiou? 

Mojím ocenením je úspech žiaka na súťaži, pochvala od zákazníka a rozosmiate očká detí, keď zbadajú svoju tortu.

Keby ste sa mali znovu rozhodnúť pri vyberaní svojho povolania, venovali by ste sa tomu, čo robíte teraz? 

Moja práca ma baví, aj ako učiteľka aj ako cukrárka. Je to tvrdá práca, ale pekná.

 

Ďakujeme pekne za rozhovor.

Najbližšie termíny kurzov Cukrár: https://gastroacademy.sk/kurz/cukrar

publikované: 21. 01. 2021

Naše webové stránky používajú cookies a uchovávajú Vašu IP adresu. Viac informácií nájdete tu.