Tipy od kuchára: Ryby plné vitamínu D
Mäso z rýb má vysokú biologickú hodnotu pre svoj bohatý obsah bielkovín, esenciálnych mastných kyselín a vitamínu D.
Rybacie pokrmy pripravujeme zo živých alebo mrazených rýb. Pre vysoký obsah bielkovín, mäso z rýb rýchlo podlieha kazeniu, preto je dôležité rýchle spracovanie. Mäso z morských rýb má vysoký obsah vitamínu A, D a jódu. Využívajú sa čerstvé, mrazené, sušené, údené, konzervované. Najvyhľadávanejšie sú tuniak, losos, makrela, treska, morský čert, pražma kráľovská, morský vlk, platesa, z menších slede, sardinky, sardely a pod.
K našim slávnostným pokrmom z rýb patrí kapor, a okrem tradičného vyprážania v trojobale, si môžete pripraviť chutnú, zdravú alternatívu zvanú Kapor na modro.
Postup: Očisteného kapra rozrežeme pozdĺžnym rezom na polovice a nakrájame (nasekáme) na 150 g porcie. Očistenú koreňovú zeleninu a cibuľu nakrájame na tenké rezance, vložíme do vriacej vody, osolíme, okoreníme divým korením, pridáme ocot a krátko povaríme. Do pripraveného zeleninového vývaru vložíme porcie ryby a pomaly varíme (necháme tiahnuť) do mäkka asi 10 až 12 minút. Mäkkého, uvareného kapra vyberieme rybacou lyžicou alebo lopatkou a dáme na horúci tanier, mierne podlejeme vývarom a polejeme roztopeným maslom.
publikované: 14. 12. 2020