Časté otázky
Q&A
Ako často organizujete termíny kurzov?
kurz Cukrár / Cukrárka s víkendovou praxou v Bratislave 2 x za rok
Môžem hneď po absolvovaní kurzu v Gastro Academy začať podnikať - napr. výroba cukrárskych výrobkov?
Ak plánujete vlastnú cukrársku výrobu budete potrebovať splniť podmienky pre získanie remeselnej živnosti "Výroba cukrárskych výrobkov". Osvedčenie, ktoré v Gastro Academy získate je "doklad o absolvovaní akreditovaného vzdelávacieho programu". Po ukončení kurzu absolvujete ešte skúšky, kde vás čaká teoretická a praktická skúška a po jej úspešnom zvládnutí získate doklad o "profesijnej kvalifikácii", ktorým sa preukážete na živnostenskom úrade. Gastro Academy skúšky vedúce k profesijnej kvalifikácii neorganizuje. Žiaľ, nemáme informáciu kto tieto skúšky bude organizovať, vzhľadom na zmeny v zákone o vzdelávaní dospelých aktuálne čakáme na implementáciu nového zákona Ministerstvom školstva a Alianciou sektorových rád.
Môžem si s vašim osvedčením založiť živnosť v zahraničí - napr. výroba cukrárskych výrobkov?
Profesijná kvalifikácia, ktorú získate skúškou platí v rámci celej EU. V závislosti od miestnych zákonov zrejme budete musieť požiadať o uznanie dokladu o profesijnej kvalifikácii v krajine, v ktorej plánujete podnikať.
Potrebujem po vašom kurze absolvovať aj hygienické minimum?
Súčasťou našich kurzov (kuchár, pekár alebo cukrár) je aj téma Zásady hygieny a bezpečnosti pri práci., HACCP a zásady správnej výbornej praxe a ochrany zdravia. O tom či skúšku hygienického minima potrebujete alebo nie rozhoduje skúšobná komisia na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva, ktorej predložíte Vaše doklady o vzdelaní a tiež osvedčenie o absolvovaní nášho rekvalifikačného kurzu. Podľa odseku 4) § 22 vyhlášky MZ SR č. 585/2008 Z. z., sa odborná spôsobilosť preukazuje aj vysvedčením vzdelávacích inštitúcií, ktoré sú uvedené v prílohe č.6. V prílohe č. 6 sa uvádza bod 15., v ktorom je uvedený aj akreditovaný rekvalifikačný kurz v odbore kuchár, čašník, ktorému akreditáciu vydalo Ministerstvo školstva Slovenskej republiky. To v praxi znamená, že ak absolvujete náš rekvalifikačný kurz Kuchár, túto skúšku na RUVZ absolvovať nemusíte. Opäť ale odporúčam kontaktovať Váš regionálny úrad verejného zdravotníctva - kontakty: www.uvzsr.sk/web/uvz/kontakty a informovať sa o povinnostiach.
Ako prebieha víkendová prax pri kurze Cukrár?
Prax prebieha v našej odbornej učebni počas víkendov. Súčasťou praxe pri víkendovom kurze Cukrár je aj precvičovanie prebraných tém. Počas času, ktorý strávite v učebni cez víkendy s Vami lektori postupne preberú všetky témy a výrobky, ktoré sú v tematickom pláne a navyše aj viaceré techniky a cukrárske výrobky, ktoré sú nad rámec osnov, ktoré požaduje akreditácia. Rozsah vyučovacej hodiny počas víkendovej praxe je 45 min. V závere kurzu overujeme Vaše zručnosti praktickou skúškou. Fotky a videá z kurzu cukrár na Instagrame, na FB.
Chcem vyrábať špecifický výrobok napr. slaný koláč quiche - potrebujem živnosť na cukrársku výrobu alebo skôr pekársku výrobu?
Ak to nie je úplne jednoznačné, odporúčame sa určite opýtať na Vašom živnostenskom úrade, ktorý bude vaše podnikanie posudzovať. Ideálne ak požiadate o písomné stanovisko, v ktorom úrad rozhodne vopred pod ktorú živnosť špecifický výrobok spadá. Môžeme mať na to názor, ale neradi by sme vám spôsobili prípadné komplikácie.
Je možné absolvovať kurzu aj keď som ZŤP?
Je to možné, určite sa nám vopred ozvite, potrebujeme vedieť len bližšie informácie ohľadom prípadných obmedzení na praxi.
